Publicitat
Així havia de ser la unitat de radioteràpia, segons el projecte arquitectònic guanyador del concurs
Així havia de ser la unitat de radioteràpia, segons el projecte arquitectònic guanyador del concurs

Com un gerro d’aigua freda. Així ha rebut l’Associació andorrana contra el càncer (Assandca) el reglament de la cartera de serveis aprovat el 30 de març i publicat avui al BOPA i que recull en l’annex 1 del document que els malalts que necessitin tractament de radioteràpia l’hauran de fer en centres de l’estranger en coordinació amb les visites especialitzades al centre hospitalari “per la necessitat de disposar d’un equipament complex i costós i amb professionals molt especialitzats”.

Segons el seu president, Josep Saravia, estan “força decebuts, enganyats i emprenyats” perquè tot i que ja sabien que l’anterior ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no era partidari de construir una unitat de radioteràpia al país “sempre ens havia dit que volia fer un estudi perquè no tenia ni dades”. I sempre vol dir que fins la darrera reunió que van mantenir a finals de novembre de l’any passat amb el ministre i el cap de Govern, Xavier Espot, així se’ls havia transmès: “estaven oberts a estudiar-ho”.

De fet, Saravia es va reunir a finals del mes passat amb l’assessor en matèria d’oncologia Raimon Miralbell, contractat al febrer durant un any per donar un cop de mà al Govern sobre la presa de decisions sobre l’evolució de l’oncologia i la radiooncologia al país. El primer que van convenir, segons Saravia, és que “sense dades no es pot treballar”. I amb divergència de dades tampoc. I és que per Miralbell a Andorra hi podria haver uns 100 casos nous de càncer a l’any, mentre que Saravia sosté que són uns 400 “tenint en compte les xifres d’Espanya i França i fent una regla de tres”, indica. D’aquí que continuïn defensant la justificació de la unitat al Principat tenint en compte, a més, que estudis mèdics internacionals avalen que d’aquí al 2030 els casos de càncer es duplicaran. Això és el que diuen les estadístiques, “però s’han de saber els casos que hi ha aquí” i “ens ho tenen amagat i no hi ha forma de tenir una estadística de la malaltia a Andorra”, va afirmar amb rotunditat el president d’Assandca. També afegeix que fonts de la CASS li donen la raó i li han arribat a dir que “les dades les tenim”, ja que la majoria de la gent que s’ha de fer un tractament contra el càncer ho comunica per les cobertures, a més “tenim la història compartida que ja fa tres anys que s’ha implementat”, recorda.

Per Saravia, Martínez Benazet va imposar la seva visió de la unitat de radioteràpia i va saber “vendre” que s’ha prioritzat “l’excel·lència en el tractament”. Ara bé, haver de recórrer un trajecte de sis hores “ja es veu que no és l’excel·ència”, com avala un estudi de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Cribratges, gala i espai per als malalts, temes per al nou ministre

El president d’Assandca, Josep Saravia, ja ha demanat cita per parlar amb el nou ministre de Salut, Albert Font. Sobre la taula volen posar tota una sèrie de temes pendents. Els cribratges constitueixen el plat fort. Així, sobre el protocol de retinoblastoma, confirma que “sembla que hi ha un protocol però no sabem si s’està aplicant”, un dubte que ve donat perquè tot just abans de la pandèmia s’havia de formar els pediatres però “es va aturar tot” i no saben si a hores d’ara s’està portant a la pràctica. D’altra banda, pel que fa al cribratge de càncer de colon, tot i que Salut va anunciar que es faria, “fa tres mesos no estava començat”. També en aquest cas s’havia de posar en marxa fa dos anys però es va quedar sense aplicar per la pandèmia. Quant al cribratge de càncer de pròstata, en la darrera reunió mantinguda amb el Govern, Saravia els va exposar que als Estats Units s’està començant a fer a través d’una prova de sang i l’anterior ministre de Salut els va dir que tot i que encara era molt nou “es podia mirar”.

Un altre tema que volen abordar amb Font és com poden accedir les famílies amb fills amb càncer a les ajudes procedents de la recaptació de 27.500 euros aconseguida en la gala benèfica que es va fer al gener del 2020. Saravia confirma que continuen sense saber com ho han de fer les famílies per accedir a aquesta bossa de diners ja que a hores d’ara és l’associació qui està ajudant aquestes famílies. En aquest sentit, cal recordar que fa sis mesos des del Govern es va contestar al BonDia que “s’està treballant per decidir els criteris i, quan es tinguin, es farà públic el procés per accedir-hi”.

Finalment, volen tractar amb el nou ministre la possibilitat de tenir un espai a prop de l’hospital perquè els pacients amb càncer es puguin reunir. És l’únic tema amb el qual Martínez Benazet es va mostrar favorable, “però no sabem res”, conclou Saravia.

Oberts a negociar la cartera de serveis

El ministre de Salut “té la porta completament oberta per rebre els diferents col·lectius i escoltar les seves aspiracions i dificultats. Aquesta és la resposta del Govern al malestar que hauria generat l’aprovació de la cartera de serveis entre els professionals sanitaris. El ministre portaveu ha reivindicat que es tracta d’un “reglament àmpliament necessari” però que cal trobar l’equilibri entre les necessitats dels professionals i les del servei públic. Jover s'ha mostrat disposat a “continuar treballant” per trobar “el punt d’equilibri” però admet que “no sé si podrem acontentar algunes peticions perquè no només s’han de defensar els seus interessos, sinó també el servei públic”.

Font: Bondia
Foto: Govern d'Andorra

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar