Les escoles que han tingut alumnes amb càncer ja han realitzat diverses accions per explicar als companys de l’infant afectat d’alguna patologia oncològica què li passava. Recentment, per exemple, l’escola andorrana de Santa Coloma ho va fer de manera lúdica amb una xocolatada.
L’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) ha demanat fer un pas més per poder implicar-se directament en la divulgació del que suposa el càncer amb un doble objectiu: explicar que és una malaltia com qualsevol altra i donar algunes indicacions relacionades amb els hàbits de vida saludable que ajudin a prevenir i millorar la salut. Així ho van manifestar fa uns dies en una reunió amb el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, segons va explicar ahir el president d’Assandca, Josep Saravia, coincidint amb la celebració del Dia mundial contra el càncer infantil.
Es tracta d’una iniciativa que ja des d’ara començaran a preparar de cara a l’any vinent “ja que enguany era molt just”. I convé fer-ho, va insistir Saravia, perquè cal resoldre els dubtes que poden sorgir entre els infants com ara que el càncer no és una malaltia contagiosa o perquè quan un company de classe torna a l’escola després d’un temps de tractament no té cabell.
Per commemorar el Dia contra el càncer infantil, Assandca va muntar una paradeta a la plaça de la Rotonda de la capital on es podia adquirir a un preu de 5 euros la polsera Candela Solidària 2023. Els diners recollits es dedicaran a la investigació. Durant tot el dia hi van anar desfilant força ciutadans. “Les persones a nivell individual estan molt sensibilitzades”, va reconèixer Saravia. Una sensibilitat que troba a faltar a nivell polític i institucional.
Font: Bondia
Foto: Facundo Santana