Publicitat
Espot es compromet a millorar el suport econòmic a pacients de càncer i famílies

Millorar la confortabilitat dels pacients de càncer i el suport econòmic que reben tant ells com les seves famílies. Aquesta és l’aposta que ha fet avui el cap de Govern, Xavier Espot, en les declaracions posteriors a la celebració de la desena Caminada contra el càncer.

Així, ha assenyalat que aquests són aspectes sobre els quals ja es pot posar fil a l’agulla. En concret, ha reconegut que les prestacions per a allotjament i àpats s’han de revisar, ja que el cost de la vida s’ha encarit.

Anteriorment, el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, havia remarcat precisament que la Caminada és un acte reivindicatiu per demanar millores en el tractament i en les prestacions per a allotjament i àpats dels acompanyants, perquè la CASS només n’abona una part (40 euros diaris per a l’estada en un hotel i 15 per als àpats) i la diferència l’han de pagar els pacients de la seva butxaca.

Segons Saravia, la Caminada ha tornat a mostrar “la força de la gent que està al costat dels pacients de càncer i que aquesta malaltia no s’ha de prendre a la lleugera”. Ho han demostrat les 1.500 persones que hi van participar i les 1.700 samarretes venudes batent així tots els rècords, segons les estimacions dels organitzadors. Una participació que a parer seu manifesta a les autoritats “que la població està preocupada per aquest tema i que aquesta malaltia no està tractada com creiem que s’hauria de tractar”.

I què més s'ha reivindicat? Doncs la unitat de radioteràpia al país i els pisos tutelats per a pacients i familiars com a alternativa a l’allotjament en hotels. Saravia també ha fet notar que s’han de fer ajustos en les prestacions per als trasllats, ja que “si la màquina de Barcelona falla tornem a enviar els pacients a Andorra i el viatge que tenien contractat la CASS no el paga perquè no s’ha fet el tractament”.

I sí, el cap de Govern ha reconegut que pel que fa a les ajudes “he de dir que té raó”. Segons ha assenyalat, es va començar amb aquests imports per a allotjament i manutenció “però tenint en compte l’encariment del cost de la vida ens quedem una mica curts i hem de ser més ambiciosos i fer un esforç econòmic més important”. I si a Andorra no es pot donar el tractament de radioteràpia “hem d’acompanyar els pacients fins al lloc on se’ls pot tractar millor”. I això suposa “rescabalament de despeses d’allotjament, de transport, i de la pèrdua econòmica que pot suposar per a aquelles famílies que han d’acompanyar els malalts”. Tot i que s’han fet molts avenços, “encara hi ha molt camí a recórrer”, ha remarcat.

Pla oncològic

Per al cap de Govern, el repte com a país ara per ara és “desenvolupar un pla oncològic nacional que sigui ambiciós i que estigui a l’altura dels plans més avançats dels països del nostre entorn”. I això passa, segons va defensar, per disposar “de més i millors dades de les que tenim”. Un altre aspecte en el qual també ha donat la raó al president de l’Assandca, que no es cansa mai de demanar “xifres reals”. Espot ha reconegut, però, que “és una tasca molt difícil que a vegades no està a l’abast del Govern, ja que hi han d’intervenir altres institucions”. I no només això, també “hi ha limitacions legals que a vegades ho dificulten”. De tota manera, ha assenyalat que “hem de ser valents i hem de ser conscients que sense dades és molt difícil afinar les polítiques de prevenció contra el càncer”.

Radioteràpia

Quant a la unitat de radioteràpia, el cap de Govern ha repetit que la prioritat és donar la millor qualitat assistencial als malalts i això “no se cenyeix a una infraestructura concreta, sinó que abasta molts altres aspectes”. Ha reconegut “que el debat sobre la unitat segueix obert i que potser mai es tancarà perquè aquestes infraestructures evolucionen molt en el temps”. L’important és poder garantir un tractament segur i atenent els experts considera que ara no és recomanable tenir aquí la infraestructura perquè no es podria garantir aquesta seguretat.

Font: BonDia
Foto: SFGA

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar