La demanda d’una targeta acreditativa de discapacitat que serveixi també quan es viatgi fora d’Andorra fa molt temps que està sobre la taula i és també un dels cavalls de batalla de l’actual junta de la Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD).
Ho referma la presidenta de l’entitat, Diana Figueras. De fet, ja el 2020, la FAAD va demanar al Govern que reconsiderés la nova targeta blava creada perquè les persones amb una discapacitat gaudissin de determinats serveis i avantatges públics i privats.
El motiu principal d’aquesta reconsideració era i és que la nova targeta no acredita que el seu propietari tingui una discapacitat i ha d’anar amb els fulls de la Conava per poder-ho demostrar. Una documentació, d’altra banda, que conté dades personals i que no es tenen per què donar a conèixer. A més, també s’al·legava i s’al·lega que en el format actual la targeta no és reconeguda fora del Principat, ja que no té cap distintiu que la identifiqui com un document atorgat a una persona que té una discapacitat. I segons es va dir llavors, no es va posar cap distintiu perquè hi va haver persones que van mostrar el desacord que hi constés explícitament la paraula discapacitat o el símbol d’una cadira de rodes. Així és que des d’almenys fa quatre anys s’està en una situació de provisionalitat.
Doncs bé, ara s’albira una solució a la demanda d’un carnet de discapacitat reconegut dins i fora del Principat. I és que en una de les darreres reunions que la FAAD ha mantingut amb la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, se’ls va comunicar que al novembre, els dies 16 i 17, es farà la presentació de la Targeta Europea de Discapacitat en la reunió d’alt nivell sobre discapacitat que tindrà lloc a Palma de Mallorca en el marc de la presidència espanyola del consell de la Unió Europea. Una iniciativa que es considera una eina clau per assegurar l’accés a prestacions i drets en tots els estats membres i garantir a la pràctica el dret a la lliure mobilitat d’aquest col·lectiu.
Així doncs, segons va transmetre la ministra, cal esperar a aquesta presentació de la targeta europea per assegurar l’aprovació de la mateixa i veure de quina manera el Principat s’hi adhereix.
L’AAMA es reintegra a la FAAD i ja en són set
La Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha tingut darrerament la incorporació d’una altra entitat. Es tracta de l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer (AAMA). Així doncs, ja són set les que la constitueixen. Segons explica la presidenta de la FAAD, Diana Figueras, com que ja havia estat una de les entitats fundadores de la Federació, la seva integració ha estat “automàtica i sense cap problema”. Precisament, en relació amb els estatuts el que sí lamenta Figueras és que la junta actual, escollida el mes de març, encara està pendent de passar pel registre d’associacions, ja que això “ens bloqueja a nivell de tràmits administratius i bancaris”.
El primer informe del Conveni de l’ONU, arriba ara a la nova junta
La setmana passada, una delegació andorrana formada per un equip de diferents administracions públiques i encapçalada pel director d’Afers Socials, Joan Carles Villaverde, presentava a l’oficina de les Nacions Unides a Ginebra el primer informe del Conveni de Nacions Unides pels drets de les persones amb discapacitat. Un informe lliurat el 2017, amb un any de retard en virtud del que estableix l’article 35 de la Convenció, sobre el qual es van fer una sèrie de preguntes que es van respondre el 2021 i que fa tot just uns dies, com s’ha dit, es va poder exposar in situ als representants de les Nacions Unides.
Una de les recomanacions que es va fer a la delegació andorrana va ser la de fomentar una implicació major del teixit associatiu per involucrar el col·lectiu de persones amb discapacitat a participar de forma activa en la presa de decisions. I és que tot i l’existència de la Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), els membres del comitè remarquen que es troba a faltar la seva col·laboració en l’elaboració de l’informe. En aquest sentit, la delegació andorrana va respondre que no sabia per què l’entitat no s’hi havia implicat.
Preguntada sobre aquesta qüestió, la presidenta de la FAAD, Diana Figueras, explica que just aquests dies han rebut l’informe presentat, que estudiaran amb detenció. Quant a la manca d’implicació de l’entitat, “exactament no sé què va passar” amb la FAAD, “el que sé és com me la vaig trobar”, incideix. Al seu parer, el fet de no poder-se comunicar directament amb les persones durant l’època forta de la pandèmia hi pot haver influït. “I amb les pantalles es parla molt diferent”, assenyala. En aquest sentit reitera que ella i els membres de la junta actual van arribar al març a la federació “en un moment que estava en crisi i intento agafar el relleu i poder treballar en favor del col·lectiu”.
Font: Bondia
Foto: Facundo Santana