Publicitat
La presidenta de l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra), Sandra Cano.

“Trobem a faltar la coordinació entre tots els ministeris quan hi ha casos de joves que retornen al país perquè tinguin un acompanyament acurat”. I això afecta tant Educació, com Salut, com Afers Socials, com Justícia i Interior. Per això seguiran insistint en aquest aspecte que consideren clau.

Així ho explica la presidenta de l’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra), Sandra Cano, a l’hora d’exposar les prioritats per a aquest any. I és que consideren que no és tasca de l’entitat, per exemple, anar a buscar un jove fugat que apareix a Barcelona. És per això que reclamen un protocol “molt més clar” que, de fet, ara sí, està molt avançat després de dedicar-hi “moltes hores” a les taules de treball. Igualment denuncien que tampoc “ens toca acollir aquests joves a les nostres cases quan les famílies es troben desbordades, però com que no hi ha altres tipus de recurs quan tens alguna família que veus que està patint et preguntes què fem, deixem el noi al carrer, deixem la família amb el jove a casa?” Però per no deixar ningú a l’estacada, “de manera altruista” fan aquesta acollida per ajudar les famílies.

I és que bona part de la tasca de l’Adjra és precisament “acompanyar les famílies quan tenen casos que els desborden perquè veiem que des dels ministeris no acaben de coordinar-se entre ells i les famílies necessiten que algú els ajudi”. Segons Cano, aquestes situacions els preocupen molt perquè “ni som psicòlegs, ni psiquiatres, ni educadors i podem arribar a tenir un problema que no sabrem gestionar”. I afegeix: encara “ens anem autoformant però no som les persones que ho hauríem de fer”.

Pantalles i nova web

Per aquest 2024, des de l’associació continuaran amb una de les campanyes que ja van iniciar l’any passat: l’ús del mòbil i altres pantalles per part dels més joves. En van fer dues, una a Encamp i una altra a Andorra la Vella i ara es farà a les altres parròquies i també, si és possible, als diferents sistemes educatius. També iniciaran una campanya relacionada amb les pantalles, que serà “molt visual i estarà per tot arreu perquè volem estar presents al carrer” i no només a les xarxes socials. Cano també recorda que l’any passat es van centrar en el tema de l’assetjament amb l’activitat realitzada conjuntament amb la Creu Roja i xerrades. Així mateix, el suïcidi va ser el protagonista el Dia mundial de la salut mental “perquè s’ha de trencar l’estigma”. Enguany volen començar a abordar d’altres temes en les taules de treball que afecten àmbits com el de l’esport i l’educació “d’una manera crítica però constructiva”.

Una altra novetat de l’associació és l’estrena d’una pàgina web, www.adjra.com, que recull els projectes que porta a terme.

Reconeixement efectiu

L’acció 44 del Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma) preveu el foment de la participació de la societat civil i l’Administració pública en la promoció de la salut mental i de la inclusió social. Per a fer efectiu aquest reconeixement es preveu donar premis a aquestes entitats. En relació amb això, Cano explica que han presentat diverses candidatures i han insistit perquè s’atorguin aquests guardons perquè “seria la manera de premiar els joves que han tingut aquesta implicació per donar visibilitat a la salut mental”. Així és que esperen que aviat des de Salut se’ls digui alguna cosa i no es perdi la partida assignada per a això.

Font: BonDia
Foto: Facundo Santana

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar