Després de cinc anys d’estira-i-arronsa, per fi s’ha creat oficialment l’Associació Professional d’Educadors i Educadores Socials d’Andorra (Apeesa).
Com ha explicat avui en la presentació de l’entitat la presidenta, Empar Calvo, “ha sigut un periple crear-la per causes estructurals i per l’arribada de la pandèmia”. El primer objectiu que s’ha marcat l’associació és “tenir un espai propi per començar a treballar sobre la nostra professió” i “definir i donar valor a la nostra feina”.
La presidenta insistia que són conscients que el món de l’educador és molt desconegut per a la ciutadania, per això, va dir que “si bé l’educador social és un agent de canvi, s’ha de començar a donar capacitat i valor a la feina que fa”. Per aquest motiu, ara per ara, treballar en una possible llei marc quedarà com una fita a llarg termini, apuntava Calvo. En la reunió informativa d'avui s'ha recordat la importància de treballar en equip i ser més interdisciplinaris, ja que l’educador treballa en molts sectors més enllà dels serveis socials, la infància, l’educació i la salut.
La figura de l’educador social també va estar molt tocada durant la pandèmia, i això es va traduir en un augment dels casos per atendre. “La figura de l’educador va lligada amb la complexitat de les persones, és a dir, que sempre hem tingut aquesta feina d’intervenir persones que passen per una sèrie de dificultats o un procés d’adaptació, i durant la pandèmia vam tenir molt més volum de casos”, matisava Calvo.
La nova junta està formada per set membres: Calvo com a presidenta, Cristel Torné com a secretària general, Albert Panadero com a tresorer i quatre vocals (Tamara Moraguez, Sara Moscoso, Angela Arnal i Maria dels Àngels Uró).
Ara per ara, hi ha una quinzena de membres associats, però s’espera que de cara als pròxims mesos la xifra s’enfili a la cinquantena. La inscripció es fa a través del correu electrònic
Font: Bondia
Foto: APS