El Govern va confirmar ahir la incorporació d’un nou oncòleg a la plantilla del SAAS després de les informacions aparegudes a la premsa espanyola, donat que aquest professional havia estat treballant fins a principis d’aquest mes de febrer a l’hospital de Santa Bàrbara, a Sòria, i ara ha estat contractat a Andorra.
Així, el SAAS disposarà d’un segon oncòleg fix, ja que els altres dos especialistes que formen part de la unitat atenen visites en dies concrets. Cal tenir present que des del passat mes de juny, el SAAS cercava la cobertura d’una plaça de nova creació de metge especialista en oncologia mèdica, tal com es va publicar al BOPA.
Des de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) es valora molt positivament aquesta nova contractació, i més tenint en compte que “van saturats els oncòlegs avui en dia dintre de l’hospital, i no donen a l’abast”, va expressar el seu president, Josep Saravia. En aquest sentit, va recordar que segons els seus càlculs, tenint en compte la xifra de casos nous a Espanya i França, al país hi va haver l’any passat 430 casos nous, dels quals el Govern en reconeix “uns 300 i escaig” atenent a la resposta que sobre la xifra i els tipus de patologia oncològica es va donar a la pregunta del Partit Socialdemòcrata. Un reconeixement que considera ja un avenç important tot i que continua pensant que aquestes dades no reflecteixen la realitat.
Precisament, d’acord amb la tendència a l’augment del nombre de casos de càncer calcula que el 2030 n’hi haurà el doble que ara, per això el president d’Assandca creu que amb aquesta nova incorporació es donarà resposta a les necesitats dels pacients a curt termini, “un any encara es podrà aguantar”; ara bé, opina que serà insuficient a mitjà termini i que el SAAS “haurà de planificar tenir un equip important per donar el famós servei d’excel·lència que diu el nostre cap de Govern”.
Quina excel·lència?
És justament per aquest increments de nous casos i en espera dels resultats de l’informe del doctor Raimon Miralbell sobre el registre de tumors, que Saravia titlla de desafortunades les declaracions del cap de Govern en funcions, Xavier Espot, en el sentit que la unitat de radioteràpia és un tema tancat que no s’ha de ressuscitar perquè el més important és donar als pacients “una atenció d’excel·lència”. “Sis hores de trajecte per un tractament de dos minuts és una atenció d’excel·lència”?, va manifestar Saravia. “I tots els professionals de baix ho fan molt bé”, va afegir. “Però l’excel·lència de veritat seria que els pacients poguessin rebre el tractament al país”, va insistir. Així, al seu parer, aquest tema no està pas enterrat i Espot hauria d’haver esperat a tenir l’informe de Miralbell la setmana vinent per justificar la seva posició sobre aquesta qüestió.
Prova que per Assandca el tema de la radioteràpia no està enterrat és que insistiran en les trobades amb les formacions polítiques per a les eleccions. I és que per Saravia la demanda social que va reconèixer l’anterior cap de Govern de Demòcrates, Antoni Martí, i que va incloure en el programa electoral el mateix partit, continua avui dia més viva que mai perquè “le demandes socials no apareixen i desapareixen”, va puntualitzar. En tot cas, però, opina que el problema pel que fa a la incoherència entre portar al programa la unitat de radioteràpia al país i decidir no fer-la no el té Assandca sinó el mateix partit.
De Sòria fins a Andorra pel retard en la convalidació
Des de començament de febrer diversos mitjans de comunicació espanyols s’han fet ressò de les dificultats del servei d’oncologia de l’hospital Santa Bárbara de Sòria, ja que a causa de la baixa d’un dels professionals i de la no-renovació del contracte d’un altre extracomunitari pel retard en l’homologació de la titulació, la unitat havia quedat molt minvada, fins al punt d’haver de posposar les cites amb els pacients o bé anul·lar-les.
Es tracta d’una situació precària en aquest servei que se suma a la manca de professionals de la salut que es dona en d’altres àrees i arreu d’Europa però que en aquest cas ha fet saltar totes les alarmes. I la no homologació de la titulació de l’oncòleg s’ha convertit en una qüestió capital de vida o mort i per la qual s’ha arribat a demanar fins i tot la dimissió del responsable d’aquesta zona sanitària de la comunitat autònoma de Castella i Lleó. A més, es va donar el cas que se li va comunicar a l’especialista en qüestió que no se li renovava el contracte d’un dia per l’altre i a causa de les queixes dels responsables del servei d’oncologia, del Col·legi de Metges de Sòria i de l’Associació Espanyola Contra el Càncer al cap de pocs dies es va anunciar que se l’havia tornat a contractar. Massa tard, però, ja que l’oncòleg s’havia compromès a començar un nou projecte en un altre país: l’havien fitxat a Andorra, tot i que portava ja dos anys exercint a Sòria i que s’hi havia instal·lat amb la família.
Al centre d’aquest cas es troba, com s’ha dit, el retard de fins a tres anys en l’homologació de la titulació universitària, una competència que pertoca al Govern espanyol, motiu pel qual la junta de Castella i Lleó ha descarregat sobre ell totes les queixes. A Andorra, en canvi, els temps han estat força més curts i ja li han homologat la titulació.
En principi, i atenent al parer del Col·legi de Metges de Sòria i a les opinions de pacients que recullen els diaris espanyols, es tracta d’un professional amb la titulació adequada, competent, ben format i agradable en el tracte.
Font: Bondia:
Foto: Facundo Santana