Publicitat
Decepció d’Assandca en no rebre les dades del registre de tumors

Els responsables de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) feia setmanes que tenien marcat en el calendari el dia d’ahir, ja que era quan tenien programada una reunió amb el doctor Raimon Miralbell, assessor del ministeri de Salut en matèria oncològica.

Estaven convençuts que Miralbell els podria facilitar les dades del registre de tumors en què fa mesos es treballa i que ha de donar resposta a una de les principals demandes de l’entitat: disposar de dades reals sobre l’afectació del càncer al país. La trobada, però, va acabar amb decepció. “Ha vingut amb les mans buides, no tenia les dades. No sé per quin motiu, però no les tenia. Ha sigut molt decebedor”, va manifestar el president d’Assandca, Josep Saravia, notablement contrariat per la situació i perquè tampoc se’ls havia donat una data concreta sobre quan estaria enllestit el treball.

Amb tot, des del Govern es va assegurar que des del ministeri de Salut mai s’havia assegurat que ahir era el dia per disposar de les dades i que la feina segueix endavant amb la voluntat de tenir el registre enllestit a finals d’any. En aquest sentit es va explicar que el fet de poder disposar de les dades del servei d’anatomia patològica del SAAS fa la feina més fàcil, però es va recordar que aquests no són els únics casos de càncer que es diagnostiquen al país i per tant, queda treball per endavant. Cal contrastar, pràcticament cas per cas, les dades des del 2002.

D’altra banda, van recordar que Miralbell, que està a punt de finalitzar el contracte d’un any i haurà de ser el nou ministre qui decideixi si el vol renovar, és assessor del ministeri però no és ell el responsable d’elaborar el registre de tumors, sinó que això depèn del ministeri.

Saravia va detallar que s’havia tornat a plantejar la qüestió sobre el nombre de casos que hi ha al país, però que l’assessor del ministeri els havia parlat d’uns 150 tractaments de radioteràpia a l’any, “quan nosaltres fa quatre anys ja en teníem comptabilitzats 140 de fixos i fa sis mesos es va publicar que la CASS havia pagat fins a 1.500 viatges per fer el tractament en un any i mig. Això vol dir que hi ha d’haver uns 200 casos a l’any”, va insistir. Per aquest motiu va qualificar la reunió de “molt fluixeta”, remarcant que “no ens ha aportat res, estem on estàvem” i va destacar que tan sols s’havia assolit un acord: “treballar tots, sense entrar a discutir res sobre la radioteràpia, per saber cap on volem anar, si no no farem res”.

Ara bé, les eleccions condicionaran la tasca. I és que fins que no hagin passat els comicis i no hi hagi nou titular de la cartera de Salut no s’ha previst una nova reunió. El president d’Assandca va insistir que també hi ha altres temes a tractar, com ara l’allotjament dels pacients que es tracten a Barcelona. “Cal buscar ajudes”, va afirmar, recordant que no tothom pot pagar els pisos tutelats que es busquen i que malgrat que “el Govern ens deriva el problema, nosaltres no donem diners, no és la nostra finalitat”. Per aquest motiu va tornar a insistir en la importància de poder disposar d’algun pis a la capital catalana, tot i que fins ara des de l’Executiu tampoc s’ha volgut escoltar la proposta. “Et diuen que la unitat de radioteràpia no, però pisos tampoc. Al final no ajuden en res”, va lamentar.

Font: Bondia
Foto: Facundo Santana

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar