Publicitat
Assandca cerca suports per tenir un pis a Barcelona per als pacients

El projecte prioritari de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) per aquest any és poder aconseguir un pis a Barcelona perquè s’hi puguin allotjar els pacients de càncer que reben el tractament de radioteràpia.

Així ho va explicar ahir el seu president, Josep Saravia. De fet, es tracta d’una iniciativa que ja s’havia començat a treballar fa tres anys, però que va quedar aturada quan va esclatar la pandèmia. En aquest sentit, Saravia va compartir que just abans de la Covid havien mantingut converses amb el Bisbat d’Urgell, ja que consideraven que aquest projecte podia encaixar bé amb alguna de les destinacions socials de l’herència de Maria Molines que havia rebut la diòcesi. Ara es vol reprendre el projecte amb la finalitat d’assolir els suports necessaris per tirar-lo endavant.

La procedència de l’allotjament podria venir per diverses vies, ja que l’habitatge en qüestió podria ser de propietat de l’associació o bé cedit per alguna persona, va explicar el president de l’Assandca. Per aquest motiu, volen llançar una campanya entre les empreses del país per recaptar els recursos econòmics que possibilitin l’adquisició de l’habitatge. En relació amb això, va posar en relleu la importància creixent que s’està donant a la responsabilitat social de les empreses, que es podria traduir precisament en aportacions a l’associació per fer realitat el projecte.

Les motivacions de fons de la iniciativa, però, van més enllà. Així, cal tenir en compte la despesa que suposa per als pacients i acompanyants haver de fer-se càrrec de l’allotjament. Des de la CASS s’ha confirmat que hi ha una prestació per la qual es paga un màxim de 40 euros diaris d’allotjament i 15 euros d’àpats sempre que no hi hagi ingrés i que els pacients no pugin diàriament amb el taxi a domicili. En cas de requerir acompanyant, la subvenció seria d’un màxim de 60 euros per allotjaments per a les dues persones i 15 euros més d’àpat per a l’acompanyant sempre que compleixin els requisits d’acompanyant. Es tracta d’unes ajudes que no són prou conegudes per la població i que no cobreixen el que pot arribar a costar l’allotjament i precisament des de l’associació es complementen en alguns casos, va posar en relleu el president de l’Assandca. De tota manera, va reconèixer que són entre 20 i 30 les persones que demanen allotjament a l’any. Una xifra que “ha baixat molt” perquè n’hi ha molts que opten per pujar i baixar cada dia.

A més, tal com va recordar, les associacions i fundacions sense ànim de lucre que acullen pacients forans que s’han de desplaçar a la Ciutat Comtal per rebre tractaments reben ajudes i subvencions de la Generalitat; i, en el cas d’Andorra, va remarcar, no es fa cap aportació. Això pot provocar una dificultat afegida a l’hora d’allotjar els pacients andorrans. D’aquí que es tracti per a l’entitat d’un projecte cabdal, ja que els usuaris prioritaris del pis serien els procedents del Principat.

Pel que fa a la gestió de l’habitatge, la intenció de l’Assandca és que se n’ocupi una de les fundacions amb la qual ja tenen un conveni de col·laboració donat que en tenen experiència. “S’ha de mantenir en condicions. És més fàcil cedir la gestió del pis i utilitzar-lo ficant-lo dins la seva xarxa”, va defensar Saravia.

Assumir les repatriacions

Una altra de les demandes de l’Assandca és que la CASS assumeixi les despeses de repatriació dels infants amb càncer morts fora del país que fins ara assumeixen les famílies. Segons Saravia, en els últims tres anys n’hi ha hagut dos i ja que aquests nens han de rebre el tractament a l’estranger, perquè aquí no es disposa d’unitat d’oncologia infantil, “les conseqüències del que passi les hauríem d’assumir”.

El president de l’entitat també va reiterar la necessitat de conèixer el protocol per saber de quina manera les famílies amb fills amb càncer poden accedir als ajuts finançats amb els 27.500 euros recaptats durant la gala que es va celebrar el 30 de gener del 2020 en un establiment hoteler. Fa mesos que es va establir que seria Afers Socials qui ho gestionaria i que elaboraria un protocol d’accés, però a hores d’ara l’Assandca no n’ha tingut més notícies.

En espera de la reunió amb Miralbell per tenir dades

El president de l’Assandca considera que el registre de tumors podria estar enllestit més aviat del que es va anunciar des del ministeri de Salut. Ho creu així perquè a finals del mes que ve s’ha de reunir amb el doctor Raimon Miralbell, contractat el febrer del 2021 com a assessor de Salut durant un any. De fet, segons va explicar el llavors ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, Miralbell havia d’assessorar en la presa de decisions sobre l’evolució de l’oncologia i la radiooncologia al país i completar el registre de tumors. Arribats a aquest punt, “ja té l’informe acabat i el vol comentar amb nosaltres”. I és que un cop més, Saravia va destacar la importància de disposar de dades reals sobre la incidència del càncer a Andorra per prendre decisions sobre la unitat de radioteràpia, que considera que tard o d’hora s’haurà de fer i confia que Demòcrates i els grups que donen suport al Govern quan “Miralbell presenti números” s’ho tornaran a mirar. De tota manera, admet que “tot dependrà del tema electoral”.

Font: Bondia
Foto: RTVA

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar