Publicitat
Preocupació de la gent gran per la manca de places de residència

La manca de places de 24 hores als sociosanitaris és “un problema” que preocupa la Federació d’Associacions de la Gent Gran, tal com manifesta el seu president, Fèlix Zapatero. Recorda que fa cosa d’un any des del mateix ministeri d’Afers Socials se’ls va informar i així ho va recollir el BonDia que la llista d’espera era de 70 persones.

Ara, segons s’ha informat des del Govern, n’hi ha 50 pendents d’accedir a una plaça concertada. D’aquestes, 32 estan ocupant actualment una plaça privada i 18 estan sent ateses a casa amb els recursos adients. Per a Zapatero, més enllà de la xifra concreta, “el problema continua”. I continua perquè tot i que hi ha un projecte de construcció de residència sociosanitària privada a Encamp, d’aquí que sigui una realitat pot passar força temps: “des que es posi la primera pedra fins que entri la primera persona poden passar cinc, sis o set anys”.

A més, Zapatero posa sobre la taula una altra dificultat. Tot i reconèixer que en part els centres de dia resolen el problema d’atenció a la gent gran, “obren de dilluns a divendres de 9 del matí a 5 de la tarda i nits i caps de setmana i festius no”. Amb la qual cosa, no s’acaben de resoldre les necessitats dels usuaris i de les seves famílies.

El president de la Federació de la Gent Gran reconeix que la problemàtica, quant a la manca de places residencials, “no és que sigui fàcil de resoldre”. Al seu parer, part del problema ve donat perquè “el terreny aquí és molt car”. En aquest sentit, considera que la imputació a la tarifa d’una residència privada tant si es compra com si es lloga el terreny fa que el preu d’aquests centres privats siguin més cars que els d’Espanya i França perquè “allà hi ha més terreny i en haver-hi més oferta és més barat”. Zapatero també creu que la ubicació dels centres és important per facilitar que els usuaris puguin sortir al carrer i si volen anar a comprar el diari, per exemple, ho puguin fer. D’aquí que no sigui gens partidari d’ubicar-los en llocs molt allunyats del nucli poblacional.

Podologia: de 2 a 4 visites

Un cop encarrilada la cobertura del tercer pagador per als actes de farmàcia i mèdics de la gent major de 65 anys, la Federació de la Gent Gran es planteja altres fites a aconseguir a mitjà i llarg termini. Així, podrien proposar l’ampliació de les sessions de podologia subvencionades. És a dir, en comptes de tenir-ne dues, arribar fins a quatre durant l’any. Per això, però, volen saber primer si es tenen dades de les persones més grans de 65 anys que acudeixen al podòleg als centres d’atenció primària. També volen esbrinar com està funcionant, si els destinataris n’estan assabentats i si hi ha llista d’espera.

Pel que fa a les campanyes de prevenció, des de l’entitat volen obtenir informació sobre com està funcionant la de càncer de recte i còlon. Igualment, insistiran en la demanda d’altres campanyes preventives com la de càncer de pulmó, de pell, d’ulls i de pròstata. Segons Zapatero, el cribratge de pulmó “és prioritari”. Quant al sistema per portar-ho a terme, creu que el millor seria fer-ho de manera semblant a com es fa amb el de mama i el de recte i còlon, enviant cartes a la població amb les edats que es cregui més convenient.

Ajuts a les pensions baixes

Una altra demanda que consideren prioritària és la d’ajudar les persones amb les pensions més baixes residents a Andorra. En aquest sentit, Zapatero, que ara per ara estan en espera de com quedarà definitivament l’augment de les pensions per aquest any, si es farà efectiu l’increment amb l’IPC fixat i si aquestes més baixes s’apujaran encara una mica més.

Finalment, Zapatero recorda la petició de dinamitzar les cases pairals amb activitats formatives i lúdiques. En relació amb això, volen contactar amb l’àrea d’Envelliment i Salut del SAAS per reprendre les xerrades als casals de la gent gran perquè “van molt bé”.

Memòria del 2022: llistes d’espera i sense places Respir

L’anomenat “pla de xoc sociosanitari per a l’atenció a la gent gran” recollit en la darrera pàgina de la memòria del 2022 de l’àrea de serveis sociosanitaris del ministeri d’Afers Socials resum les dades referides a aquests recursos. I “a data d’abril del 2023”, hi havia 30 persones en llista d’espera per poder rebre el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i 86 persones en llista d’espera per accedir a recursos sociosanitaris de 24 hores i de dia. Però la situació encara era més delicada perquè es reconeixia que “des de fa un any no es pot accedir a places Respir”. I no s’hi podia accedir perquè “davant la necessitat imperiosa de places d’ingrés en règim 24 hores de persones que presenten graus de dependència, s’ha prioritzat que les places Respir estiguin ocupades per aquestes persones, que es troben en llista d’espera per rebre plaça de manera permanent i la situació de risc que presenten a domicili fan inviable la seva continuïtat en aquest”. Així es detalla en la memòria esmentada.

Pel que es pot esbrinar de la lectura del document, aquesta situació deficitària dels serveis sociosanitaris i “l’opinió majoritària de la gent gran és que vol envellir a casa, d’acord amb la seva manera de viure i amb el suport dels serveis socials i sanitaris necessaris” va provocar la redacció del Pla nacional sociosanitari per a la gent gran, que passava per portar a terme “accions a curt termini que es consideren prioritàries” com ara dotar de més recursos humans al SAD, la creació o concertació de places en règim d’ingrés 24 hores, Respir i centres de dia, la creació d’habitatges amb serveis i l’activació del voluntariat social conjuntament amb l’àrea de joventut i voluntariat. Caldrà esperar a la memòria del 2023 per saber si la situació s’ha pogut pal·liar tenint en compte les dificultats per contractar més personal per al SAD, per exemple, recollides en diverses ocasions al llarg del 2023 pel BonDia.

2 places més que El 2018

Quant a les places residencials de 24 hores concertades, la memòria recull els esforços d’Afers Socials per esgarrapar-ne algunes amb addendes amb els centres privats. Així, l’estiu del 2022 s’amplien 5 més a Salita i 2 més a Clara Rabassa. Però tot i així, “cal destacar que actualment es compta solament amb 2 places més en règim de 24 hores que les que es disposaven l’any 2018”. I és que la dificultat més important que s’apunta és que arran de la pandèmia s’han perdut 30 places concertades al Cedre, ja que l’espai es va reconvertir en àrea d’hospitalització, “creant un greu perjudici davant persones amb dependència que no poden optar a un recurs en règim 24 hores, tot i tenir-ne la necessitat”. Una situació que no satisfà tampoc el SAAS, que voldria entre aquest any i el vinent poder revertir.

Font: BonDia
Foto: Facundo Santana

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar