Publicitat
Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) ha tramès una carta al copríncep francès, Emmanuel Macron, i al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, per demanar-los que sol·licitin un dictamen previ d’adequació a la Constitució de l’article 20, el relatiu a la revalorització de les pensions, i de l’apartat 13 de la disposició final quarta de la Llei del pressupost per a l’exercici 2024, a través de la qual es modifica la Llei de la CASS per condonar el deute de les pensions d’invalidesa arran dels pagaments indeguts dels darrers tres anys per error.

Precisament, respecte a aquesta disposició, l’organització sindical recorda que l’article 115 de la Llei de la CASS estableix l’obligació de reclamar els imports de pensions pagats indegudament i de forma errònia per la CASS durant els últims tres exercicis i que no fer-ho genera responsabilitat per part de la persona que té coneixement de l’error, a la vegada que qualsevol persona que ha rebut indegudament prestacions ha de reintegrar el seu import.

Així mateix, l’USdA posa de manifest que el deute condonat per la disposició final ascendeix a 1,5 milions d’euros, una quantitat que es perdria de la branca general de la CASS, els ingressos de la qual provenen majoritàriament de les cotitzacions dels treballadors, ja que des de l’Executiu s’aporta únicament la quantitat equivalent al dèficit que la branca pugui generar, quantitats que representen menys del 30% del total d’ingressos.

Per aquest motiu, l’organització sindical conclou que el Consell General, amb l’aprovació de la Llei del pressupost per a l’exercici 2024, decideix que no es reclami l’import pagat indegudament i que la resta de treballadors que han cotitzat “suportin aquestes pèrdues”. Aquest fet, “podria ser discriminatori”, assegura en la missiva l’USdA, ja que “es beneficia unes determinades persones en perjudici de la majoria de cotitzants”, i a més a més, es fa “sense que existeixi una raó de pes que justifiqui aquesta decisió”.

L’organització sindical admet que les persones que perceben pensions d’invalidesa poden “trobar-se en una situació de vulnerabilitat”, si bé assegura que es tracta d’un nombre “limitat de casos”, ja que es tracta de prestacions compatibles amb una ocupació, de manera que les persones afectades per l’error de la CASS “també treballen i, en la majoria de casos, tenen uns ingressos superiors al salari mínim”, tal com es va posar de manifest la setmana passada en la compareixença del president del consell d’administració de la CASS, Marc Galabert, i del director de la parapública, Josep Escoriza, davant la comissió parlamentària.

Quant als beneficiaris d’aquestes prestacions que es poden trobar en una situació de vulnerabilitat, l’USdA recorda que la legislació no permet fer embargaments si la persona no supera el salari mínim i que la CASS dona l’opció a les persones que han de retornar diners de fer-ho de forma fraccionada, a la vegada que planteja dubtes també sobre si hi pot haver “una discriminació envers altres deutors de la CASS que es poden trobar en una situació econòmica més desfavorable que els pensionistes del grup 1 afectats i que no seran condonats”.

D’altra banda, pel que fa a  la revalorització de les pensions, l’USdA considera que exigir la residència a Andorra, com a un dels dos criteris a complir, per poder tenir dret a l’increment de les pensions amb l’IPC podria “vulnerar el principi d’igualtat reconegut a l’article 6 de la Constitució, així com el principi de lliure elecció del país de residència. En aquest sentit, l’organització sindical considera que “no es pot condicionar la revalorització d’una pensió contributiva a un requisit com és la residència del beneficiari”. 

Admesa a tràmit la proposta per crear la comissió d’enquesta

Sindicatura ha analitzat avui i admès a tràmit parlamentari la proposta de creació d’una comissió especial d’enquesta per esclarir els incidents relacionats amb el pagament irregular de pensions d’invalidesa de la Caixa Andorra de Seguretat Social, presentada pels grups parlamentaris de Concòrdia i socialdemòcrata i pel conseller general no adscrit, Víctor Pintos.

En la proposta, que els grups podran esmenar fins a 24 hores abans de l’hora d’inici de la sessió plenària on sigui sotmesa, deixa clar que l’objecte de la comissió és elaborar un document de conclusions “que esclareixi de forma clara totes les irregularitats ocorregudes en la gestió de les pensions d’invalidesa recollides en l’article 172 de la Llei de la CASS”, amb la finalitat de “poder determinar totes les responsabilitats que en derivin”.

En el text presentat, es planteja que la comissió estigui integrada per un representant de cada un dels grups parlamentaris presents a la Cambra així com pel conseller general no adscrit.

Quant a normes de funcionament i règim d’adopció d’acords es preveu que els grups parlamentaris puguin sol·licitar la documentació que considerin necessària a les administracions públiques competents. Es fixa l’establiment d’una reunió ordinària amb caràcter setmanal, al marge de totes aquelles que la comissió pugui determinar que són necessàries i s’explicita que els acords seran adoptats per consens i, de forma subsidiària, per majoria simple dels presents.

Sobre si la comissió ha de ser secreta o pública, es deixa a valoració de la mateixa comissió si les compareixences han de ser o no obertes en funció de l’exposició pública habitual dels compareixents i si aquests són càrrecs electes o persones que han accedit a la plaça que ocupin per designació política. Sí que queda clar, però, que les deliberacions de la comissió no tindran caràcter públic, tot i que les conclusions a què es pugui arribar sí que ho seran o es presentaran en una compareixença pública.

Pel que fa a la participació d’especialistes o tècnics, no s’anticipa la participació d’especialistes o tècnics externs al Consell General, i sí que es preveu la compareixença d’aquelles persones que, per les seves funcions, puguin tenir informació rellevant sobre els fets que són objecte de la comissió d’enquesta.

Finalment, la proposta admesa a tràmit preveu un termini inicial de tres mesos per concloure els treballs de la comissió, si bé es podrà ampliar addicionalment per terminis de tres mesos segons el criteri de la mateixa comissió d’enquesta.

Font: BonDia
Foto: Facundo Santana

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar