Publicitat
Abocador de Beixalís

L’Associació de contractistes d’cbres d’Andorra (Acoda) ha informat avui de la imminent aturada de les obres d’excavació pel tancament de l’abocador de Beixalís.

Segons exposen en un comunicat, tal com van manifestar i alertar el passat mes de febrer, la decisió anticipada del tancament de l’abocador de Beixalís no ha permès a les obres en curs organitzar-se i a les autoritats corresponents de buscar alternatives a aquesta situació. Per aquest motiu, l’entitat demana ara una reunió tant amb els comuns com amb el Govern per trobar “una sortida a la situació generada” amb una visió nacional, ja que “hi ha obres ubicades a totes les parròquies”.

L'associació recorda que el passat 16 de maig, el Comú de la Massana, va comunicar a les diferents empreses que fan ús de l’abocador que a partir d’ara ja no poden vendre més tones per abocament donat que s’ha exhaurit el límit de la seva capacitat actual. Aquest fet es tradueix a que les nostres empreses, a partir d’ara, no podran preveure on dipositaran les terres i pedres provinents de les ’excavacions i fins i tot obres que es troben en curs o a punt d’iniciar-se arribaran a aturar-se ja que el sector de la construcció es troba encara sense una solució ferma pel que respecte a la problemàtica dels abocadors.

Actualment l'abocador de Beixalís ha esdevingut durant els anys de facto "l'abocador nacional", rebent doncs la majoria de les terres de les parròquies centrals i la totalitat de les obres de les Valls del Nord, per falta d'alternatives viables en la resta de parròquies. En el cas de l'abocador del Maia, per la seva ubicació al cap del Port d'Envalira, només ha permès resoldre les excavacions i obres executades al Pas de la Casa durant els períodes d'estiu i pel que fa a la recent reobertura de l'abocador ubicat a la Rabassa, de moment tan sols acull les obres executades pel mateix Comú de Sant Julià, principalment per l'elevat cost de la taxa d'abocament (28 €/m3).

La manca de planificació i disposició d'abocadors per poder dipositar les terres, per part de la majoria dels comuns ha portat la situació a una possible imminent aturada dels moviments de terres suposant un greu impacte en tots els col·lectius que hi formen part, amb especial perjudici a propietaris i promotors, que tot i disposant-ne les pertinents llicències urbanístiques de les quals ja han satisfet a cada corporació els imports corresponents als permisos atorgats, no podran executar-les a causa de la situació generada.

Des de l’Acoda, insisteixen en la demanda a l’administració general, en especial atenció al comuns que són els responsables en l’atorgament de les llicències urbanístiques i de la gestió dels abocadors, d’una solució que respongui ja a la problemàtica, amb l’obertura de nous abocadors que entrin en funcionament aquest estiu per garantir la continuïtat de l’activitat del sector i evitar greus conseqüències que poden esdevenir a partir d’ara. Efectivament, les poques alternatives existents, a part de representar un dràstic augment de cost del transport i de les taxes d'abocament respecte a les actuals, representarien un considerable augment del trànsit des de les Valls del Nord cap a San Julià i el Port d'Envalira amb les conseqüències mediambientals que això també implica.

Per l'Acoda, aquest fet agreuja ja de per si la complicada situació que travessa el sector a causa de la inflació, amb especial incidència pel cost de les matèries primeres, i la falta d'empatia dels establiments públics a l'hora d'aplicar revisions de preus tal com fan per llei la resta de països del nostre entorn. Per aquest fet, algunes obres públiques ja s'han quedat desertes i les obres en curs de licitació es veuran afectades.

Finalment, l'entitat es posa a disposició dels estaments públics per intentar trobar una sortida viable i programada en aquest moment delicat i demanen una reunió al Govern i als Comuns per trobar una sortida a la situació generada.

L’encariment de preus continua preocupant els constructors

L’encariment de preus dels materials de les obres segueix preocupant els constructors, segons confirma la gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau. I és que es tracta d’una problemàtica que s’ha accentuat encara més per la guerra a Ucraïna. Tot i que esperen que aquesta situació s’estabilitzi “en algun moment”, no saben quan serà, ni quin serà el comportament dels preus. Així és que es troben en “la incertesa” i estan a “l’expectativa”. Són aquestes les dues expressions que defineixen el moment en el qual es troba el sector des d’aquest punt de vist. “Sembla que tot això hauria d’aturar-se en algun moment”, afegeix Dalmau, que recorda que fins ara les empreses han estat lluitant per la revisió de preus en els contractes que ja tenien tancats. En aquest sentit, exposa que és important entendre que tant el constructor com el propietari promotor es veuen afectats per l’encariment dels materials perquè “al final tothom té els seus compromisos i els seus costos i els seus estudis”. D’aquí que continuïn lluitant per negociar que tot aquest increment no l’hagi d’assumir només l’empresa constructora. També aporta que hi ha països que han aplicat fórmules per intentar equilibrar els contractes i han d’acceptar aquesta revisió dels preus.

El retard, a segon pla

Pel que fa a la qüestió dels estocs, la gerent de l’Acoda comenta que han passat de tenir una ruptura d’estocs i una manca de material significativa i greu en tancar el 2021 a “començar bé el 2022”. Ara bé, la situació es va torçar de nou per l’increment del preu de l’energia també a conseqüència del conflicte bèl·lic. A més, això ha provocat que les fàbriques s’hagin vist obligades a reconduir la seva producció. De tota manera, només amb algun material en concret continuen els retards de subministrament, però aquest problema “no ens preocupa tant”, reconeix.

Font: Bondia
Foto: Comú de la Massana

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar