Publicitat

Dilluns 22 de maig, Unicef Andorra va presentar la campanya #trencaeltabú dins la Setmana Europea de la Salut Mental.

Amb l’objectiu de contribuir a canviar la conversa pública sobre salut mental entre els nens, nenes i adolescents d’Andorra, disminuint l’estigma associat als problemes de salut mental, Unicef Andorra ha produït una campanya amb el títol #trencaeltabú, protagonitzada per l’esquiadora de fons de la FAE, Gina del Rio.

Des del 2022, i com acció de treball fins com a mínim el 2026, l’estratègia d’Unicef Andorra al país es centrarà en promoure que els nens, nenes i adolescents millorin la seva salut mental, benestar emocional i desenvolupament, reduint la negligència i l’abús que els afecten ( amb especial èmfasi en l’ús de la tecnologia).

Segons “Estat Mundial de la Infància 2021. En mi mente” d’Unicef , 9 milions d'adolescents de 10 a 19 anys a Europa viuen amb un trastorn mental, és a dir, 1 de cada 7.

A Europa, el suïcidi és la segona causa de mort entre els adolescents de 15 a 19 anys. Lamentablement, gairebé 1.200 infants i adolescents de 10 a 19 anys es lleven la vida cada any, és a dir, es calcula que es perden tres vides al dia per suïcidi a Europa.

A Andorra, i segons l’estudi “Impacte de la tecnologia en l’adolescència. Relacions , Riscos i Oportunitats” d’Unicef Andorra, el 17,4% dels adolescents presenten símptomes greus o moderadament greus compatibles amb una depressió i la taxa d’ideació suïcida entre els adolescents andorrans és del 11,6€.

En un context d'empitjorament dels factors de risc a causa de la pandèmia i del predomini d'actituds d'estigmatització a escala social, els nens, nenes i adolescents troben obstacles per a l'accés a una atenció especialitzada a la seva salut mental quan ho necessiten, i no comptem amb els recursos suficients en l'àmbit comunitari (familiar i educatiu) de prevenció i acompanyament psicosocial.

Aquesta campanya posa el focus en l'opinió i la veu dels joves i té un missatge senzill: no sols està bé parlar de la salut mental, sinó que és essencial.

L'escollida per a representar-la ha estat la Gina del Rio, una jove esportista d'elit amb la qual creiem que molts joves poden identificar-se. Trencar el silenci, acabar amb l'estigma. Les idees errònies sobre la salut mental alimenten l'estigma i la discriminació, i impedeixen que els infants i els joves busquin suport i participin plenament en les seves famílies, escoles i comunitats.

En paraules de la Gina, si avui invertim en la salut mental dels infants i joves, demà tindrem uns adults emocionalment sans amb motivació per fer d’Andorra un gran país.

Font i fotos: Unicef Andorra

Publicitat

Col·laboradors i aliances

  • Andtropia
  • SAPIM

Un projecte de

  • Web Gestió
Desa
Preferències de l'usuari de cookies
Utilitzem galetes per garantir que obtingueu la millor experiència al nostre lloc web. Si rebutgeu l'ús de cookies, és possible que aquest lloc web no funcioni com s'esperava.
Acceptar-ho tot
Rebutja-ho tot
Llegeix més
Analítica
Eines utilitzades per analitzar les dades per mesurar l'eficàcia d'un lloc web i per entendre com funciona.
Google Analytics
Acceptar
Declinar