Grup de Folklore Casa de Portugal
El Grup de Folklore ‘Casa de Portugal’ al Principat d’Andorra es va fundar l’1 de maig del 1996 i va aprovar els seus Estatuts el 5 d’octubre del 2013.
L’associació cultural presenta a terres andorranes els balls i cants de la regió de Viana do Castelo al nord de Portugal.
Actualment el Grup està format per més de 60 membres amb edats compreses entre els 2 anys i els 63 anys d’edat, que participen en els diferents Festivals de Folklore i representacions culturals al Principat i van portar el seu treball de representació, en diferents ocasions, a països com Espanha, França, Portugal, Luxemburg, Suiça e Monaco.
Des del 2006 promouen al Principat les tradicionals Janeiras amb visita a la Catedral de Sta. Maria d’Urgell, en presència de l’Arquebisbe i Copríncep Joan-Enric Vives, i a diferents institucions de solidaritat, esglésies i establiments comercials. El mateix any, en col•laboració amb l’Ambaixada de Portugal van inaugurar una exposició retrospectiva del Grup titulada “Una dècada de cultura i amistat”.
Anyalment, amb motiu del aniversari del Grup, realitzen al mes de maig el festival internacional de folklore, recentment més conegut com Festival de Folklore Ibèric – Principat d’Andorra, un esdeveniment cultural consolidat que compte amb agrupacions de Espanya, Portugal i el Principat d’Andorra. El 2011, amb motiu del 15é aniversari el Grup va presentat un important treball fotogràfic sobre les tradicions “minhotas” d’inici del segle XX sota el títol “Mosaics d’una cultura” sent motiu d’exposicions a Andorra la Vella, el Pas de la Casa, a Vila Praia de Âncora (Portugal) i repetint-se el 2016 a Andorra la Vella.
Amb 3 treballs discogràfics editats, el 2001, 2006 i 2014, el Grup va participar a diferents programes de televisió a Andorra, Catalunya, França i Portugal i a diversos mitjans de comunicació radiofònics i premsa escrita. El seu treball de recerca i representació fou reconegut el dia 20 de gener del 2013 pel municipi de Viana do Castelo amb la distinció i diploma d’Institució de Mèrit. El Pintor Angel Calvente va recrear la pintura amb el vestit tradicional del Grup que, el 6 de maig del 2013, seria l’emissió filatèlica “Diversitat andorrana – Població Portuguesa” de la responsabilitat del Ministeri de Cultura i del Museu Postal del Principat d’Andorra. Des del 2014 és membre de l’entitat andorrana àgora Cultural.
Des del 2014, reprodueixen al mes de juliol a la Plaça Guillemó de la capital andorrana, un mercat tradicional “O Feirão” d’inicis del segle XX, un espai de germanor, ball, gastronomia i artesania portuguesa. El dia 5 d’octubre, un any desprès de l’aprovació dels estatuts de l’entitat, s’inaugura la Seu Social, un espai adequat per els assajos, exposicions de les seves activitats culturals i punt de trobada dels seus membres i familiars.
El dia 28 d’abril del 2018, la Federació del Folklore Portuguès va lliurar el Certificat de Membre de la entitat portuguesa per part del President Dr. Daniel Café de visita al Principat amb motiu del 22é aniversari del Grup.
Degut a la pandèmia que va afectar la humanitat l’any 2020 i les limitacions sanitàries, el Grup va visitar els set Tamarros a les muntanyes d’Andorra i va recrear diferents activitats dels avantpassats abillats amb el vestit tradicional. L’any 2021, coincidint amb el 25é aniversari de l’entitat, el Grup va plantar el 21 de març un arbre al Parc Central d’Andorra la Vella justificant l’arrelament dels seus membres al Principat. El 28 d’abril va publicar el llibre Memòries d’argent, commemoratiu dels 25 anys d’activitat. El dia 15 de maig es va inaugurar l’exposició Retrats d’ara i d’abans que els membres del Grup van realitzar a diferents museus del Principat. La mostra va ser exposada també a Illa Carlemany i al museu del vestit tradicional a Viana do Castelo, poble portuguès que va voler elaborar un catàleg de l’exposició. El 27 d’octubre, coincidint amb el Dia de la Cultura del Principat d’Andorra, el Grup va actuar al Consell General.
Objectius
- Representar i promoure les danses tradicionals portugueses
- Fomentar i organitzar trobades culturals i participar en esdeveniments culturals dins ifora del País
- Ensenyar i divulgar les danses i la cultura tradicional
Àmbit territorial d'actuació: Nacional
Junta Directiva
Contacte
Carretera de la Comella, 10 B
AD500 - Andorra la Vella
Divendres, de 22 a 24 hores
- 350343